Sağlıklı bir hamilelik geçirip, 40 hafta sonunda sağlıklı bir bebek sahibi olmak her çiftin özlemidir
1- Hamile kalmadan önce annede mevcut bir hastalık olup olmadığı taranmalı, önemli bir hastalık varsa tedavi edildikten sonra gebe kalınmalı. Bu hastalıklar şeker, kalp hastalığı, genetik hastalıklar, enfeksiyonlar (toxoplazmozis, hepatit B, hepatit C,kızamıkçık, CMV gibi)
2- Hamilelikten önce jinekolojik muayene yapılıp, sağlıklı hamileliğe engel bir durum olup olmadığı tespit edilmeli.
3- Hamilelikte oluşabilecek anneye ait hastalık tespiti
4- Bebeğe ait hastalıkların tespiti (bebekteki anomaliler, gelişme geriliği gibi )
5- Anneye doğum hakkında bilgi verilmeli, yeni doğan bakımı öğretilmeli, doğumdan sonra kullanabileceği doğum kontrol yöntemleri hakkında eğitilmeli.
Hamilelik sırasında anne ve bebeğe ait riskli durumlar özetle şöyledir:
Gebelikte şeker, kalp hastalığı, ölü doğum, tekrarlayan düşükler, rahimle ilgili geçirilmiş ameliyatlar, çoğul gebelikler ( ikiz, üçüz gibi ), erken doğumlar, uzayan hamilelik, kan uyuşmazlığı, bebeğin su kesesinin erken yırtılması, bebekte gelişim bozukluğu, preeklampsi ( tansiyon yüksekliği ile seyreden gebelik zehirlenmesi ), bebeğin eşinin önde yerleşmesi, eşin erken ayrılması v.s.
Bu risklerin bir kısmı hamilelikten önce vardır, bir kısmı hamilelikte başlar. Bunun için gebenin belirli aralıklarla takibi şarttır.
HAMİLELİKTE YARARLI VE ZARARLI BESİNLER
Hamilelikte dengeli beslenme bebeğin düzgün gelişimi ve annenin enerji gereksiniminin karşılanması için önemli konulardan biridir. Gebelikte annenin enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı eskiye oranla artmıştır. Düzenli olarak 3 öğün yemek ve ara öğün tüketmek uygundur. Ana öğünlerde et, süt, süt ürünleri, balık, yumurta, tahıl, bakliyat, sebze tüketmek, ara öğünlerde de meyve yemek bebeğin sağlıklı gelişimi için yeterli olacaktır.
Şekerli ve unlu gıdalardan uzak durmalı, günde 2-2,5 litre sıvı alınmalı. Ekmek de tam buğday ve tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Ekmek tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bebeğin iyot ihtiyacı için iyotlu tuz tüketilmelidir. Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Sosis, salam, sucuk gibi katkı maddeleri içeren gıdalar az tüketilmelidir.
Op. Dr. AYŞE DARAMA
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI
Mahmut Şevket Paşa Mah. Gürsel Sok. No 20 Kat 2 Okmeydanı - Şişli
Tel: 0212 2381717 0542 4575265
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.