PREMATÜRE DOĞUM VE ANNEDEKİ SUÇLULUK DUYGUSU
Ne yazık ki prematüre doğum ( erken doğum ) yapan annelerde suçluluk duygusunun gelişmesi yaygın bir durum. Birçok prematüre doğum yapan anneler “şunu yapmasaydım”, “bunu şöyle yapsaydım” “şunu yemeseydim, içmeseydim” türünden serzenişlerde bulunabilmektedir. Bu da lohusalık döneminde annelerde depresyon sorununun yaşanmasına da yol açabilmektedir.
Elbette ki prematüre doğuma yol açan nedeni veya nedenleri iyi bilmek gerekir. Bu nedenler iyi bilinmediği zaman birçok senaryolar üretilir. Özellikle anne kendisini bu konuda sorumlu hisseder.
Fakat şu bir gerçek ki bebeklerin prematüre doğmasına yol açabilecek birçok etken fardır. Enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, plasentayla ilgili sorunlar, rahim ve serviksdeki yapısal bir sorun v.b. Ve bunları hamilelik döneminde anne adaylarının basitçe kontrol edebilmesi zordur.
İstatistiklere göre aslında prematüre doğumun nedeni sıklıkla bilinmemektedir. Prematüre doğumlarda önemli olan annenin kendisini suçlaması değil prematüre doğuma yol açabilecek etkenleri mümkün olduğunca bilip, bir sonraki hamileliklerde riski azaltacak önlemleri almaktır.
Annenin kendisini suçlaması kendi ruh sağlığı açısından sorun oluşturabilir. Lohusalık döneminde depresyon gibi bir sorun yaşayacak olan anne bebeğine yeterli bakımı gösteremeyebilir. Eğer anne güçlü bir suçluluk duygusu gelişirse bu konuda profesyonel bir destek alması gerekir. Ayrıca bu dönemde yaşanacak bir depresyon ve stres bebek açısından da risk oluşturabilir.
Annenin suçluluk duygusu içinde yaşaması diğer çocuklarıyla, eşiyle, arkadaşlarıyla ve yakın aile çevresiyle de olan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda profesyonel bir destek alması oldukça önemlidir.
Prematüre bebek sahibi ebeveynlerin ayrıca prematüre bebek bakımı gibi konularda bilgilerini geliştirmeleri bu sürecin atlatılmasında yardımcı olacaktır.
Annenin kendisine sürekli pozitif telkinlerde bulunması da oldukça faydalıdır. Örneğin “Ben iyi bir anneyim. Bebeğimin rahatı ve sağlıklı gelişimi için en iyi kararları alıyorum ve uyguluyorum. Bebeğim iyi bir şekilde gelişiyor” tarzında yüksek sesle kendilerine telkinlerde bulunmaları fayda sağlar.
Ayrıca annenin bu süreçte kendine iyi bakması, uykusuna dikkat etmesi, beslenmesine özen göstermesi, eşinden ve çevresinde duygusal destek görmesi, işlerinde başkalarından yardım alması bebeği için daha iyi bir bakım uygulamasına katkı sağlayacaktır.
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.