Preeklampsi nedir?
Preeklampsi gebelik döneminin getirdiği bir tür yüksek tansiyon durumudur. Kronik yüksek tansiyondan ayrıdır. Gebelik döneminde preeklampsi görülen anne adayının ayak, bacak ve ellerinde şişmweler olur. Preeklampsi genelde gebeliğin 2. yarısı boyunca görülür.
Preeklampsinin nedeni nedir?
Preeklampsinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar preeklampsiye kötü beslenme koşulları, yüksek orandaki vücut yağları, uterusa yetersiz kan akımı gibi faktörlerin bunda etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.
Gebelik döneminde kimler preeklampsi bakımından risk altındadır?
1. İlk kez gebelik yaşayanlar.
2. 18 yaşından daha genç yaşta gebelik yaşayanlar
3. 40 yaşından sonra gebe kalanlar
4. Gebelik öncesinde yüksek tansiyon sorunu olanlar
5. Bir önceki gebeliğinde preeklampsi sorunu yaşayanlar
6. Annesi veya kızkardeşi preeklampsi sorunu yaşayanlar
7. Gebelik öncesinde obezite sorunu olanlar
9. Diyabet, böbrek, cilt veremi, romatizmal eklam iltihabı gibi hastalıkları olanlar.
Preeklampsinin belirtileri nelerdir?
1. Vücudun çeşitli yerlerinde şişme ( Her şişkinlik preeklampsi anlamına gelmeyebilir. Gebelik döneminin normal seyrinden kaynaklanan şişkinlik de olabilir. Bu konuda hekime danışmak gerekir )
2. İdrarda yüksek oranda protein
3. Kan basıncında yükselme
4. Vücut sıvısında önemli bir artışı takip eden kilo artışı
5. Karın ağrısı
6. Şiddetli baş ağrısı
7. Reflekslerde değişme
8. İdrarda azalma
9. Baş dönmesi
10. Mide bulantısı ve kusma
Preeklampsi anne karnındaki bebeği olumsuz etkiler mi?
Preeklampsi plasentaya yeterli kan akışına engel olabilir. Bu da bebeğin normalden daha küçük doğmasına yol açabilecek bir etkendir. Preeklampsi ayrıca bebekte prematüre doğuma ( erken doğum ), epilepsiye, serebral palsiye, duyma ve görme sorunlarına yol açabilir.
Preeklampsi nasıl teşhis edilir?
Bu durum gebelik dönemindeki yapılan kontroller sırasında tespit edilir. Hekimin yapacağı kan basıncı testiyle preeklamsi tespit edilir. En önemli bulgusu kan basıncındaki ani bir yükselmedir. Bu yüzden gebelik döneminde kontrolleri düzenli olarak yaptırmak ve sık sık kan basıncını ölçtürmek önemlidir. Ayrıca preeklamsinin bir diğer bir belirtisi olan idrarda protein testi yapılır.
Preeklampsinin tedavisi nasıldır?
Preeklampsi bebeğin doğumuyla birlikte son bulan bir durumdur. Fakat gebelik döneminde alınacak önlemlerle bu süreci iyi atlatmak mümkündür. Bunun için yatak istirahati, hastanede yatış ve ilaç tedavisi ile kan basıncı kontrol altına alınarak bebeğin yaşam şansı da artırılmış olur.
Preeklampsinin semptomlarını hafifletmeye yönelik tedavi de uygulanır. Ayrica hekim anne adayına bebeğin akciğerlerini doğuma hazırlamaya yönelik bir ilaç tedavisi de uygulayabilir. Bazen hem bebeğin hem de annenin sağlığını korumak için erken doğum da gündeme gelebilir.
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.