EMZİRİRKEN KOLİK NASIL ENGELENİR?
Kolik beklerde yaygın görülebilen bir sorun ve bundan kaçınmak her zaman mümkün olmayabilir. Emzirilen bebeklerde bile kolik görülebilmektedir.
Bebeklerin yedikleri bazı şeylere hassasiyeti olabilir ve bunlara tepki verebilir. Bu şeyler inek sütü olabileceği gibi, brokoli, lahana, karnabahar, çikolata, soğan, soslu besinler gibi gıdalar da olabilir.
Dolayısıyla eğer bir bebek emziriliyorsa ve aynı zamanda ek besinleri de almaya başladıysa bu durumda bebekte kolik sorununu tetikleyebilecek besinlere karşı dikkatli olmak gerekir.
Ek besinleri almaya başlayan emzirilen bebeklerde de kilo oluşumuna yol açma riski düşük, alerjik bir etki yaratma riski düşük besinlere yönelmek gerekir.
Bebeğe kuzu eti, armut, kabak gibi tolere edebileceği besinleri vermek uygun olur. İnek sütü, soya gibi kolik sorununu tetikleyebilecek alerjen gıdalardan kaçınmak doğru olacaktır.
Emzirilen bebeklerde bu duruma karşı eliminisyon diyeti uygulamak uygun olacaktır.
İnek sütü, soya, turunçgil meyveleri, yumurta, ağaç yemişleri, fıstık, fıstık ezmesi, buğday, çilek, çikolata gibi besinler bebeğin diyetine dahil edilmemelidir.
Bebeğin diyetine bir besin eklendiğinde bir diğer yeni besinle tanıştırmak için 3 gün beklenmelidir. 3 gün içinde bebekte herhangi bir alerjik tepki oluşmazsa ( ishal, egzama v.b. ) bir diğer yeni besine geçilmelidir.
Eğer bir besin bebekte alerjik belirtilere yol açarsa bu besin bebeğe bir süre verilmez. Daha sonra tekrar denenebilir. Eğer tekrar verildiğinde aynı belirtiler görülürse bu sefer bebek 9-12 aylık olana kadar en az 6 ay süre için bu besin bebeğe verilmez
Emziren anneler eğer süt ürünlerine yönelik eliminasyon diyeti uyguluyorsa ekstra olarak kalsiyum almalıdır.
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.