BEBEKLERDE SPİNA BİFİDA
Spina bifida nedir?
Spina bifida anne karnındaki bebeğin omurilik gelişiminde meydana gelen bir sorundan dolayı oluşur. Spina bifida da omurgada bir açıklık vardır ve kapanmamaktadır. Spina bifida bölünmüş omurga anlamına da gelir. En yaygın doğuştan gelen hastalıklardan birisidir.
Spina bifidanın iki farklı türü vardır.
1. Gizli spina bifida
Gizli spina bifida en yaygın ve en hafif seyreden türüdür. Gizli spina bifidada omurlar arasında küçük bir boşluk vardır. Gizli spina bifidada genelde sorun pek belli olmaz veya çok hafif belirtiler gösterir. Bunun farkında bile olunmaz.
2. Kistik sipina bifida
Kistik spina bififada belirgin, gözle görülebilir belirtiler vardır. Bir kese veya kist şeklide belirtiler bulunur. Genelde cildin ince tabakası tarafından örtülmüş ve geniş kabarcıklar şeklindedir. Kistik spina bifida da kendi içinde ciddi ve daha hafi şekilde olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. En yayın ve en ciddi olanı myelomeningoseldir. Bu türde omurilik zarar görmüştür veya uygun bir şekilde gelişmemiştir.
Spina bifidanın bu türüne sahip bebeklerin çoğu ayrıca hidrosefali sorunu vardır. Yani bu bebeklerin beyinlerinde su toplanması vardır. Beynin bu bölgesi doğum öncesinde zarar görmüştür. Basınç artışının etkisiyle beyin daha da sıkışır.
Spina bifida meningosel ise kistik spina bifidanın daha az ciddi olan türüdür. Daha nadir görülür.
Spina bifida yaygın mıdır?
Spina bifida doğum kusuru olarak bilinen hastalıklar arasında yaygın olanlardan birisidir. Fakat bebekler arasında genel popülasyonda gizli spina bifida sorununun %5 - %10 arasında değiştiği düşünülmektedir. Her 1000 doğumdan bir tanesinde ise kistik spina bifidanın myelomeningosel türünün olduğu hesaplanmaktadır.
Spina bifida teşhisi
Embriyonun omurilik gelişimindeki anormallikler rutin ultrason taramalarında veya annenin kan testlerinde belirlenebilir. Daha ayrıntılı bir ultrason veya amniyosentez doğum öncesinde spina bifidayı daha erken aşamalarda teşhis etmeye yardımcı olur.
Spina bifida tedavisi
Şiddetli düzeyde spina bifida sorunu olan bebekler için doğumdan sonraki birkaç gün içinde genelde cerrahi operasyon gerekecektir. Bazı bebeklere ise halen anne rahmindeyken operasyon yapılabilmektedir. Fakat bu daha nadir olan bir cerrahi işlemdir.
Bebekte spina bifidayı önlemek için
Bebekte spina bifidayı önlemek için yapılabilecek en önemli şey gebelik öncesinde veya gebeliliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde günlük olarak 400 mikrogram folik asit destek vitamini alımı yapmaktır. Folik asit desteği alana kadınların bebeklerinde spina bifida gibi doğum kusurları riski oldukça azalır.
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.