BEBEKLERDE KANSIZLIK RİSKİ NE ZAMAN ARTAR?
9 – 24 aylık arasındaki bütün bebekler ve çocuklar kansızlık açsından riskli grupta yer alırlar. Fakat aşağıdaki durumlarda bebekte kansızlık oluşma riski daha yüksektir:
1. Prematüre bebekler ve düşük ağırlıklı bebekler kansızlık açısından daha risklidir. Normal zamanında doğan bebeklerde demir depoları oldukça iyidir. Bu demir deposu bebek doğduktan 4 – 6 ay arasında boşalır. Prematüre doğan bebeklerde ise demir deposu sadece 2 ay kadar gider.
2. İnek sütünü ilk bir yaşından önce alan bebeklerde kansızlık riski de yükselir. İnek sütünde demir düzeyi düşüktür. Ayrıca inek sütü bebeğin depoladığı demir düzeyine de zarar verir. Bebek ek besinleri almaya başladığında demirden zengin besinlerden vermek gerekir. Süt ayrıca bebeğin bağırsaklarını tahriş ederek kanamaya neden olabilir. Bu kanamaya bebeğin katı dışkısında görülebilir. Bu kanama az miktarda da olsa bebekte kansızlığa neden olabilir.
3. İlk 6 aydan sonra demir katkılı veya demir zengini besinlerden almayan emzirilen bebeklerde kansızlık riski artar. Çünkü anne sütündeki demir mamalardaki demirden çok daha iyi emilir. Fakat bebeğin katı besinleri almaya başladığı zamanda demir katkılı besinlerden de ek demir almaya ihtiyacı vardır.
4. Demir katkısı olamayan mamalardan tam zamanlı beslenen bebekler. Fakat diğer yandan çoğu bebek maması demirle güçlendirilmiştir.
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.