ANNENİN DİYETİ BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ NASIL ETKİLİYOR?
Eğer bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız hem hamilelik dönemindeki hem de doğum sonrasındaki emzirme döneminizde diyetinize dikkat etmelisiniz.
Yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde günlük en az 200 mg omega 3 alan kadınların bebeklerinin görme, bilişsel ve davranışsal becerileri çocukluk dönemine geldiklerinde daha gelişmiş oluyor. Ayrıca bu bebeklerin yaşam boyu daha sağlıklı bir hayat sürdükleri ve zeka kapasitelerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Haftada 2-3 defa çeşitli deniz ürünlerinden tüketmek omega 3 alımı için oldukça önemlidir. Genelde hamile ve emziren kadınlara her gün en az 200 mg omega 3 almaları tavsiye edilmektedir.
Omega 3 konusunda yapılan araştırmalarda omega 3 ün bebeğin beyin fonksiyonlarını geliştirdiği görülmüştür. Hamilelikte balık yemek ile bebeğin zeka düzeyinin artması arasında anlamlı bir korelasyon vardır.
Diyette yeterli omega 3 alınmadığında ne olur?
Hamilelik döneminde veya doğum sonrasında diyette omega 3 içeren besinlerden yetersiz tüketmek aslında bebeğin zihinsel ve diğer gelişimini olumsuz etkileyebileceği gibi annenin de kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyebilir. Salıklı bir kalp için omega 3 içeren besinlerden yeterli düzeyde tüketmek önemlidir.
Haftalık olarak balık tüketmek faydalıdır. Her hafta en az 360 gr kadar somon ve sardalya tüketmek bu anlamda oldukça faydalıdır. Ton balığı da fazla tüketmemek kaydıyla faydalı bir balıktır. Ton balığındaki civa oranı diğer balıklara göre biraz daha fazla olduğu için bunu da aşırı miktarda yememek gerekir. Ton balığını haftada 180 gr dan fazla tüketmemek gerekir.
Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında eğer gerekirse hekime danışarak omega 3 desteği de alınabilir. Bebeğini mama ile besleyen anneler ise omega 3 içeren mamalardan verebilirler. Çünkü bebeklerin özellikle 12 aylık olana kadar omega 3 yağ asitlerine ihtiyaçları vardır.
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.