1 – 6 AY ARASI BEBEK GELİŞİMİ
Bir ebeveyn olarak bebeğinizin gelişim özeliklerini bilmeniz bebeğinize daha iyi bir bakım sağlamanızda, onunla daha iyi ilgilenmenizde size yardımcı olacaktır. Elbette ki her bebeğin de birbirinden farklı olabileceğini, faklı gelişim özellikleri gösterebileceklerini unutmamanız gerekir.
1 aylık bebek gelişimi
1 aylık bebeklerin görme duyuları çok üst düzeyde olmasa da yakın mesafedeki nesnelere ve yüzlere odaklanabilirler. Bu mesafe 25-30 cm yi geçmez. Daha uzak mesafeleri henüz göremezler.
İşitme duyuları ve koku alma duyusu gelişmiştir. Hareketli cisimlere karşı duyarlıdırlar. Hareketli şeyleri kısa mesafeye kadar takip edebilir. Bebek 1 ayın sonunda başını dik tutabilir.
Bebek yüz üst yatırıldığı zaman kafasın biraz kaldırabilir. Kendisiyle yüz yüze gelindiğinde karşısındaki yüze odaklanabilir.
Siz bu süre zarfında ne yapabilirsiniz?
Bu ilk 1 aylık süre içinde bebeğinizi iyi tanımaya çalışın. Onunla mümkün olduğunca fazla zaman geçirin. Eğer bir engeliniz yoksa mutlaka emzirin. Onu kundaklayın, bezini değiştirin, ağlamalarının ve diğer davranışlarının ne anlama geldiğini anlamaya çalışın.
Bebeğinizi yüz üstü uzatarak bu şekilde durmasını sağlayın. Bu şekilde önüne oyuncaklar koyabilir ve bunlara uzanmasını sağlayabilirsiniz. Bu bebeğinizin kas gelişimine katkı sağlar. Bebeğinize özen gösterin ve ihtiyaçlarına cevap verin.
Bebeğinizle eğlenmesini de bilin. Onun müzik dinleyin ve ona şarkı söyleyin. Mutlaka göz kontağı kurun. Basit oyunlar oynayabilirsiniz.
Eğer bebeğinizde şunları fark ederseniz hekimine danışın:
Bebeğiniz yavaş besleniyor ve iyi ememiyorsa
Görme mesafesindeki şeyleri takip edemiyorsa veya odaklanamıyorsa
Parlak ışıklara tepki vermiyorsa
Gürültülü seslere tepki vermiyorsa
3 aylık bebek gelişimi
3 aylık bebekler yüzüne yakın olan şeyleri daha uzun süre takip edebilir. Dik oturtulduğu zaman başını dik tutabilir. Boyun kasları gelişmiştir. Seslerin geldiği yöne dönebilir. Yüz üstü yatırıldığı zaman kafasını daha yukarı kaldırabilir. Çevresine karşı daha meraklıdır. Yakınındaki nesnelere uzanabilir. Mutlu olduğu zaman çığlıklar atabilir. Parmaklarını emebilirler. Ellerini bir şeyleri keşfetme aracı olarak kullanırlar. Hafızası daha gelişmiştir. Hareketleri daha önceki aylara göre daha kontrollüdür.
Siz bu süre zarfında ne yapabilirsiniz?
Bebeğinizi güvende hissettirin. Onunla ilgilenin ve ihtiyaçlarına cevap verin. Parmağını emmesini ona öğretebilir veya ona zaman zaman emzik verebilirsiniz. Bu onun kendisini rahatlatmasını sağlar.
Bebeğinizin günlük rutininde onu yine yüz üstü tutmaya devam edin. Bunun için zaman ayırın. Bu bebeğinizin kaslarının güçlenmesine ve yeni beceriler edinmesine yardımcı olur. Bebeğinizi yüz üstü pozisyondayken önüne onun ulaşıp tutabileceği güvenli oyuncaklar bırakın.
Bebeğinizden sevgiyi eksik etmeyin. Onunla bol bol konuşun, ona şarkı söyleyin ve kitap okuyun. Oyunlar oynayın. Bebeğinizi dışarı çıkarın.
Eğer bebeğinizde şunları fark ederseniz hekimine danışın:
Başını tam kontrol edemiyorsa
Nesneleri eliyle kavrayamıyorsa
Hareketli cisimlere odaklanmıyorsa
Gülümsemiyorsa
Yüksek seslere tepki vermiyorsa
Yabancı bir çevrede veya kişilerin yanında mutsuz görünüyorsa
6 aylık bebek gelişimi
Bebek 6 aylık olduğunda birisinden destek almadan kendi kendine oturabilir. Oturur haldeyken baş ve gövdesi aynı hizada durabilir. Yeni başını iyi kontrol eder ve başı öne düşmez.
Kendi kendine el kol hareketleri yapabilir. Uzanır haldeyken yuvarlanabilir, El kol hareketleri daha koordinelidir. Görme yeteneği gelişmiştir. Ayaklarının üzerindeyken ağırlığını ayaklarına verebilir. Tabi yine de birisi tarafından tutularak desteklenmeye ihtiyacı vardır.
Yüz ifadelerinden duyguları anlayabilir. Dokunma duygusu onlar için önemlidir. Nesnelere dokunarak onları inceler ve öğrenmeye çalışırlar. Bir şeye daha uzun süre dikkat gösterirler.
Bebekle göz teması kurularak konuşulmalıdır. Sesin geldiği yöne bakarak dikkat gösterebilir. Kaybettiği bir şeyi etrafına bakarak aramaya çalışabilir. İletişim için artık baka sesler ve sözcükler de çıkarabilir.
İnsanlarla birlikte olmaktan daha mutludur. Çünkü daha sosyaldir. Sevilmek ve ilgi görmek hoşuna gider.
Siz bu süre zarfında ne yapabilirsiniz?
6 aylık bebekler için artık etkileşimler daha önemlidir. Bu nedenle örneğin etkileşimli oyunlardan hoşlanırlar. Oyunlara katılmaktan hoşlanırlar.
Bebeğinize becerilerini geliştirmesi için fırsatlar yaratmalısınız. Birlikte kitap okuyabilirsiniz. Ona şarkı söyleyebilir, birlikte müzik dinleyebilirisiniz.
Bebeğiniz bu dönemde muhtemelen emeklemeye de başlayabilir. Bebeğinizin bu gelişim özelliğini geliştirmesine yardımcı olun. Bebeğiniz emeklerken çevresini onun için daha güvenli hale getirin. Çünkü bu durumda bebeğiniz daha hareketli olacağı için evinizde bebek için risk oluşturabilecek şeyler olabilir.
Bebeğiniz için iyi bir uyku, beslenme ve oyun zamanı rutini oluşturun. Bebeğiniz artık bu ayla birlikte veya 7. aydan itibaren katı ve diğer ek besinleri de yemeye başlayacaktır. Ona uygun besinleri aşama aşama vermeye çalışın.
Eğer bebeğinizde şunları fark ederseniz hekimine danışın:
Başını dik ve sabit tutamıyorsa
Kendi kendine oturamıyorsa
Seslere ve gülümsemenize yanıt vermiyorsa
Tanıdık ve yakınındaki kişilere ilgi göstermiyorsa
Nesnelere uzanmıyorsa
+ Yorum Yap
Henüz Yorum Yapılmamış.